Wat is osteopathie?
Osteopathie is een behandelvorm waarbij het gehele lichaam centraal staat. Dit betekent dat een osteopaat niet alleen de plek waar je pijn hebt behandeld, maar ook de onderliggende oorzaken van je klacht onderzoekt. Een osteopaat bestudeert hoe je botten, spieren, gewrichten, organen en hun bindweefsels, het zenuw- en bloedvatenstelsel samenwerken. Ook wordt er aandacht besteed aan verschillende systemen zoals het immuunsysteem. Vaak kan een probleem in één deel van het lichaam invloed hebben op een ander deel. Door middel van handmatige technieken zorgt een osteopaat ervoor dat alles in je lichaam weer goed kan bewegen en samenwerken. Het doel is dat het lichaam zichzelf weer kan herstellen, waardoor pijn- en gezondheidsklachten verminderen.

Wanneer naar de osteopaat?
Osteopathie is geschikt voor alle leeftijden, van baby’s tot ouderen. Het kan effectief zijn bij:
• Baby’s
• Hoofdpijnklachten
• Buikklachten
• Zwangerschapsklachten
• Stress
• Rugklachten
• Sportblessures
• Chronische klachten

Osteopathie bij baby’s
Een osteopaat kan met zachte, subtiele technieken helpen de spanning in het lichaam van de baby te verminderen, wat kan zorgen voor minder onrust, minder huilen en beter slapen. Bij baby’s en kleine kinderen wordt niet gemanipuleerd.
- Overmatig huilen (huilbaby)
- Refluxklachten
- Veel onrust
- Darmkrampjes
- Voorkeurshouding
Osteopathie bij volwassenen
Osteopathie kan volwassenen helpen bij uiteenlopende klachten, of je nu last hebt van een blessure of chronische pijn. Een osteopaat onderzoekt je hele lichaam en behandelt met de handen, waardoor het hele lichaam weer soepel kan bewegen. Dit helpt om de pijn te verminderen en je weer fitter en gezonder te voelen.
Werkwijze
Intake
Bij je eerste bezoek voert de osteopaat een uitgebreid gesprek met je over hoe je klachten zijn ontstaan, je gezondheidsgeschiedenis en eventuele belemmerende factoren voor herstel. Door middel van dit gesprek wordt duidelijk welke structuren in je lichaam de pijnklachten veroorzaken. Daarna een lichamelijk onderzoek plaats, waarbij de osteopaat de beweeglijkheid en spanning in uw lichaam beoordeelt. Op basis van deze bevindingen wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.
Behandeling
De behandeling duurt tussen de 45 en 60 minuten en wordt uitgevoerd met de handen. Voor elke behandeling wordt opnieuw een lichaamsonderzoek uitgevoerd om een zo goed mogelijke, aansluitende behandeling te geven. Er wordt geëvalueerd wat de effecten zijn, of we op de goede weg zitten of dat er een andere discipline moet worden ingeschakeld. Na een osteopathie behandeling wordt verwacht dat je direct een verlichting voelt of meer bewegingsvrijheid. Als een klacht echter al lange tijd aanwezig is, kan het verhelpen van een bewegingsbeperking tijdelijk meer klachten veroorzaken, zoals vermoeidheid of spierpijn. Dit is een normale reactie en een teken dat je lichaam bezig is met het herstel.